Dokumentationsdebatten.

Sista veckan har debatten om lärares arbetsbörda, och specifikt den administrativa delen av denna, blossat upp. Det har debatterats i TV, i DN flera gånger och hos LR till exempel.

Det har talats om lärarsekreterare och om minskad administrativ börda. Lärarmyteriet välkomnar diskussionen och hoppas på en snar förändring, där vi ser en tydlig återgång till kärnuppdraget: att undervisa! Det måste komma till en central reglerging av vilka dokumentationskrav en lärare egentligen har på sig, som det är nu är det stora skillnader mellan kommuner och till och med inom kommuner. Vad som är säkert är att lärare tillbringar mer och mer tid med att just dokumentera. Mycket av denna dokumentation handlar, som vi pekat på förut om vad många kallar ”håll-ryggen-fri-dokumentation”, där dokumentation av åtgärder ersätter verkliga åtgärder, eftersom det inte finns resurser nog att sätta in verkliga åtgärder. Detta är helt förkastligt och gagnar ingen. Det blir bara ytterligare ett kvitto på kommunernas oförmåga att hantera sitt huvudmannaskap för skolan.

Sveriges politiker måste förstå att detta kommer leda till en stor skol/utbildningskris i Sverige om man inte reagerar nu. Det är fler och fler lärare som faktiskt inte orkar med sitt arbete och som ständigt känner sig misslyckade och otillräckliga. Vi vet inte vad vi ska fokusera på. Lägger vi vårt krut på att undervisa och planera lektioner får vi skit för att vi inte dokumenterar tillräckligt. Dokumenterar vi allt vi ska hinner vi inte planera vår undervisning utan det blir en låt-gå pedagogik som mest kan liknas vid brandutryckning. Vi släcker de mest akuta bränderna för att överleva lektionen och dagen.

Ska detta avhjälpas genom att ge oss sekreterare? Jag är tveksam. Det är nog att börja i fel ände att stoppa in sekreterare när det vi egentligen behöver veta i första hand är VAD som ska vara en lärares arbetsuppgifter för att sedan se över vilka övriga funktioner och yrkesgrupper vi behöver. Se till att personalen gör rätt saker i skolan. Det är självklart att det behövs fler än en person som sköter det administrativa för personal och elever på en skola med 300 elever (som det ofta är idag). Det behövs fler som hjälper elever socialt än en kurator på 300 elever. Det behövs mer kringpersonal i skolan som kan stötta lärarna i det sociala kring eleverna. Lärare bör få fokusera sig på det de är utbildade för, nämligen att undervisa!

Annonser

7 thoughts on “Dokumentationsdebatten.

 1. May Launy skriver:

  Delar helt denna uppfattning. Väl skrivet.

 2. Mallakalla skriver:

  Kan inte hjälpa att jag anar ugglor i mossen… När arbetsgivaren så småningom ”har lyft av” lärarkåren vissa arbetsuppgifter av mer byråkratisk karaktär, kommer AG säkert att resonera ungefär så här: ”Tja, nu när lärarna inte har så mycket dokumentation och pappersarbete kvar får de ju en massa tid ÖVER – då kan de ju undervisa MER, vad bra!” och så får vi ännu mer undervisningstid i stället…

 3. Henrik Hedman skriver:

  Självklart kan det bli så. Men om det blir så beror på oss själva. Om vi förlitar oss att övertyga politikerna att se till att onödiga arbetsuppgifter försvinner är risken överhängande. Däremot om vi lokalt tvingar arbetsgivaren att ta bort arbetsuppgifter så kommer vi också ha bättre möjligheter att stå emot nya eller utökade arbetsuppgifter. Dags för lite lokal facklig kamp.

 4. Anette skriver:

  Av de uppgifter jag gör förutom att planera, undervisa och bedöma är det endast kopiering jag kan tänka mig lämna över till någon annan. Hur ska någon annan kunna göra min dokumentation eller pedagogiska kartläggningar osv. Det blir ju ytterligare en arbetsuppgift att sätta in den personen i mina tankar osv. Pappersarbetet i sig är inte problemet, problemet är att man inte tagit bort undervisningstid som motsvarar de nya arbetsuppgifterna. Ge mig en rimlig undervisningstid så ska jag dokumentera av bara den….

 5. Matros Sisyfos skriver:

  Jag skulle även vilja ha reglerat från Skolverket hur lång tid läraren ska avsätta för det som vi är ålagda att göra enligt de allmänna riktlinjerna som är grundade på styrdokumenten. Hur lång tid anser Skolverket är rimligt för förarbetet som ska göras, hur lång tid är rimligt för att kunna genomföra kraven för efterarbete osv. Det blir svårt för dem att tillstå tex att 60 min lektionstid ska föregås av ca 10 min förarbete och 10 min efterarbete utifrån de krav som de ställer, men det är väl ungefär vad som finns till förfogande i dagens skola…

 6. Gunilla Lindquist skriver:

  Varför inte bara ta bort en del av ”håll ryggenfri”-dokumentationen? Att skriva bara för skrivandets skull känns aldrig meningsfullt och om den tiden istället kan läggas på riktigt lärararbete så vore mycket vunnet. Behåll dokumentation som känns värdefull eller varför inte – låt varje lärare själv få ta det professionella ansvaret att avgöra hur mycket dokumentation man behöver göra. Men det känns som väldigt långt borta att ge lärare ett professionellt ansvar för sitt arbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: