Dubbel kompetens, dubbelt utnyttjad

Det finns en lärargrupp som verkar vara extra förmånlig för en kommun att anställda. Det är en grupp lärare som genom sin utbildning till lärare för yngre åldrar är behöriga både i förskolan, förskoleklassen och i grundskolan.

En del av dessa lärare som anställs i skolan utnyttjas hårt av arbetsgivaren. De förväntas dels arbeta i grundskolan som klass- eller ämneslärare med allt vad det innebär av planering, dokumentation, lektionsplaneringar och annat, och dels ska de arbeta på fritids på morgonen och på eftermiddagen. De har lika lite planeringstid som fritidspedagogen, men samtidigt samma dokumentationsansvar som grundskolläraren.

Det förekommer också att dessa lärare inte får delta på konferenser med grundskollärarna, eftersom de behövs på fritids då. Under loven arbetar de på fritids, och eftersom de har 40-timmarsvecka utan förtroendetid behöver de arbeta oavlönat på fritiden för att kunna sköta sin undervisning.

Till saken hör att dessa lärare har en relativt ny utbildning, och alltså per definition är ganska färska i yrket. Flertalet av dem är också unga. Är det en rimlig gissning att arbetsgivarna passar på att låta dessa färska lärare med dubbel behörighet utföra en dubbel arbetsbörda just eftersom de i stor utsträckning är unga, angelägna om att få ett jobb och billigare att anställa eftersom de inte har så många år i yrket? Att man sliter ut de nya ännu pigga och friska lärarna under deras första år i skolan är kanske ett rimligt pris för att skolorna ska kunna hålla budget?

Annonser

5 thoughts on “Dubbel kompetens, dubbelt utnyttjad

 1. sökaren skriver:

  Jag är en sådan student och snart färdig lärare. Flera av mina studiekamrater som blev färdiga innan mig är i just den situation du beskriver. De är trötta. Värt att nämna är att fritidsverksamhet inte alls ingår i dessa utbildningar, ändå förväntas vi kunna arbeta där.

 2. lrradicals skriver:

  Detta är förkastligt, har man sin huvudsakliga tjänst fylld med lärarsysslor ska man lyda under bilaga M.
  Att arbetsgivaren utnyttjar unga ”omedvetna” lärare är ju tyvärr sant, därför behövs fackliga org. som kämpar för lärarna!

 3. fritidspedagog skriver:

  Så här kommer det att se ut i framtiden, fritidspedagogen kommer att fasas ut. I den gällande behörighetsförordningen är vi inte ens behöriga att ansvara för verksamheten på fritids, det är bara lärare och fsklärare. Vi står nämnda i samma mening som ”övrig personal” som ”får finnas” på fritids.

 4. Josefine skriver:

  Jag har också dubbel kompetens. Är det någon som vet om man måste göra intruduktionsår i både grundskola och förskola för att få legitimation för båda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: