Gastbloggare nummer 11

Lite våld ska man väl tåla?

 

Har, precis som många andra, hakat upp mig på att läraren i Kiruna  inte tilldömdes skadestånd efter olaga hot och misshandel med motiveringen att: ” skadestånd till lärare och poliser bedöms enligt samma princip”. Vi likställs med väktare och poliser. Vilken märklig syn på läraruppdraget! Jag trodde i min enfald att vår uppgift var att ge eleverna en adekvat utbildning.

Lite stryk får man tåla. Redan nu är man i den unika sitsen att man dagligen behöver konfronteras med de elever som har gett sig på en fysiskt och/eller hotat dig eller din familj. Man går på sin arbetsplats och ser förövaren var dag. För det är väl ingen som tror att en elev som slagit en lärare flyttas? Den går kvar och läraren kan i bästa fall, men inte alla, kanske undgå att möta eleven i en klassrumssituation.

Dagligen känner man suget i magtrakten när man passerar eleven i korridoren. Suget som gör en påmind över vad som hänt. Att man då i en rättegång likställs med polis och väktare är absurt. Det är ingen polis/väktare som flera gånger dagligen behöver möta sin förövare på sin arbetsplats.

Vad ger ett sådant här synsätt i domstolen för signaler? Jo, att det mer eller mindre är i sin ordning att ge sig på en lärare för det måste lärarna räkna med. Det (också) ingår i yrkesrollen.

Annonser

6 thoughts on “Gastbloggare nummer 11

 1. May Launy skriver:

  Fel begångna mot människor, kan aldrig förklaras bli rätt hur mycket man än försöker övertyga de som drabbas om motsatsen.

  Det är aldrig så att elever som attackerar sina lärare, från en dag till nästa, tog steget från att gå från att vara en mönsterstudent till att plötsligt bli en elev som väljer att slå ner andra människor (i det här fallet en lärare). Oftast p.g.a att de inte gillar att de har blivit tillsagda att bete sig vettigt mot sina medmänniskor.

  Processen innan detta steg har varit lång, och otaliga lärare HAR talat om för vederbörande att det är inte okej att bete sig på det här viset. Ändå fortsätter de. De gör ett eget val, ingen tvingar dem att bete sig illa, framför allt inte lärarna.

  Många är de lärare som förundrat ser hur dessa elever väljer att fortsätta bete sig illa, dag ut och dag in på skolans arena, utan att de tycks klara av att förstå vad de håller på med. Trots mängder av samtal med dem. Är dessa elever mindre intelligenta än de elever som förstår att uppföra sig snällt mot sin omgivning? Man kan med rätta ställa denna fråga. För vad är det som gör att de inte förstår vad som i all välmening har sagts dessa samtal med dem? Läraren har mandat att säga till, de kan inte göra mer än det. Eleven har ett eget ansvar för sina egna handlingar.

  Lärare är inga supermänniskor och de kan inte heller bära ansvaret för andras val och agerande. Hur vanligt är det inte att dessa elever (som hävdar sig på detta sätt) lovar att de skall försöka bättra sig, och nästa dag har de slagit ner någon igen..en negativ spiral som de själva väljer. Offren till dem får leva med deras val och den kränkning de utsatt någon annan för.

  I resten av samhället är det brottsligt och olagligt att terrorisera,slå ner och kränka människor. Att skolan och lärare skall vara en fredad zoon för våld mot människor som gör sitt jobb är galet.

  Våld mot tjänsteman är ett brott om en polis råkar ut för det, och det följer också följdverkningar för den som slog polisen. Det här var också våld mot tjänsteman. Men då ”belönas” brottslingen, med att det var okej!

  Nej, en brottslig handling mot en medmänniska kan aldrig förklaras bli ett rätt, hur mycket man än försöker övertyga lärarkåren och allmänheten om motsatsen!

 2. dakkster skriver:

  Ni behöver göra något åt era länkar, för de blir nästan alltid felaktigt formulerade när man klickar på dem och det följer alltid samma mönster.

  http://www.http.se//www.svt.se/nyheter/sverige/domstol-larare-ska-tala-lite-vald Så ser dagens länk ut. http://www.http.se/www.svt.se? Va?

 3. Bengt skriver:

  Poliser får tåla ”lite” våld ja..

  Men poliser har dock extra lagliga befogenheter också att ANVÄNDA våld på ett sätt som en vanlig ”dödlig” lärare INTE har!

  Dessutom har polisen tillgång till ”instrument”, batonger, pepparspray och, i yttersta fall dödliga skjutvapen för att kunna freda sig och upprätthålla ordningen!

  En bussförare har tillgång till ett överfallslarm och videoinspelning vilket också väktare, parkeringsvakter etc. har

  Intet av detta har en lärare…

 4. Näsanöverytan skriver:

  Det är som vanligt. Våra händer är bakbundna. Enligt domen så får vi räkna med lite våld men samtidigt får vi som vanligt inga verktyg att hantera situationerna.

 5. Mallakalla skriver:

  Lagar utformas med tanke på elever men inte med tanke på lärare. Lärarna får sedan ta konsekvenserna av dåligt genomtänkta lagformuleringar. Inte konstigt att ett fåtal vill bli lärare på sådana premisser, väl??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: