Vem bryr sig om skolan?

Många har åsikter om skolan nu. Åsikter om lärarna också. Men vem borde egentligen engagera sig i skolan? För vem finns skolan? Vad ska skolan göra? Vilka åtaganden ska skolan egentligen ha? Alla har en åsikt. Du med! Eller…?

Är skolan en lärarfråga? En rektorsfråga? En fråga för skolpolitiker? Utbildningsministern? Borde DU som förälder, farfar, kusin, vuxen eller barn engagera dig? Varför i så fall?

Jo, så här tycker vi:
Skolan berör alla, på ett eller annat sätt. Vi har alla gått, eller går, eller ska gå i skola. De som har barn, eller vill ha barn, bör engagera sig för sina barns framtid. De som inte har barn borde ändå engagera sig för att skolan rör alla, för i skolan växer morgondagens medborgare, medmänniskor och befattningshavare upp.

En bra skola ger ett bra samhälle. En bra utbildning skapar ett bra Sverige, ett konkurrenskraftigt Sverige, som i sin tur ger oss alla en bättre tillvaro.

Vad kan vi göra, då?

Ja, det första vi måste göra är att inse att ingen annan kommer att ta ansvaret för frågan. Vi måste ta det tillsammans! ”Vi” är inte bara lärarna, inte bara politikerna, eller facket. Det är DU; mamma, farfar, kusin, vuxen eller barn. ALLA vi tillsammans!

Sen måste vi säga ifrån. Demonstrera. Protestera. Stötta lärare som säger att det inte går längre. Skrik! Samla namnlistor. Stå på barrikaderna. Mailbomba berörda beslutsfattare. Gör något! Vi kan inte låta det gå längre. Det måste ske nu.

Det är ditt ansvar. Likväl som vårt.

Annonser

5 thoughts on “Vem bryr sig om skolan?

 1. Eva skriver:

  Träffsäkert inlägg om allas ansvar skolan!! Jag stöttar er till fullo!

 2. ja men nu är det ju juni! Utnyttja er surt förvärvade förtroendetid. Eller vill ni att Damberg och Björklund ska ställa er framför tavlan även under sommarlovet?… rena rama master&servant-masochismen. Chill out, smoke a joint vetja : )

 3. K skriver:

  Ja!

  Skolan berör alla och alla borde engagera sig för att de lärare som finns kvar i skolan vill fortsätta med detta fantastiska yrke. Varför är det så få utanför skolan som engagerar sig?

  En anledning tror jag kan vara att det fortfarande finns en extrem missuppfattning om lärarnas arbetstid. Många man pratar med menar att ”Ni borde väl vara glada som har 10 veckors sommarlov och också höst-, jul-, sport- och påsklov, varför klagar ni?”.

  Det är inte många som vet något om 45,5 timmars arbetsveckor, att det ligger studiedagar på höst”lovet” och att de flesta lärare jag (inklusive mig själv) känner jobbar på jul-, sport- och påsklov (och helger) med rättningsuppgifter, planering och annat, att sommarlovet i själva verket är 7-8 veckor där lärarna tar ut sin inarbetade tid på 5,5 timmar/vecka. Det flesta verkar tro att vi lärare är ett klagande släkte som har det finfint.

  HUR kan man få allmänheten att förstå att vår arbetstid inte bara består av en massa lov? Att vi faktiskt har massor av arbetsuppgifter att ta itu med när eleverna går hem från skolan eller när de har lov! Hur ska man få sin rektor att förstå det, undrar jag också…

  /En hålögd lärare med utmattningssyndrom

  • Löjtnant Språktant skriver:

   Där har vi den stora frågan. Tyvärr. Generellt verkar folk tycka att vi är galna som jobbar som lärare, eller så är det ”Lärare bara gnäller! Håll tyst och fatta att alla andra har det lika illa!” som gäller.

 4. Som sagt, chill out och lämna forte fortissimot. Lärare gillar kanske hängmattor och P1:s Sommar. Testa det i så fall! : )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: