Öppet brev till lärarfacken

Det är avtalsrörelse, lärarna får uppmärksamhet, särskilt uppmärksammat är kravet på 10 000 kr mer i lön per månad till alla lärare. Vi tycker att lärare är värda mer i lön, vi har en lång utbildning och höga studieskulder men en lön som ofta överträffas av yrken som har betydligt kortare utbildningstid.

MEN! I det fackliga arbetet för att ge lärare adekvata löner, glöm inte bort att det även behövs krafttag för att kämpa för att lärare får en dräglig arbetssituation. Vi behöver få tid att planera och efterarbeta vår undervisning, hjälp att stötta elever i behov av särskilt stöd, rimliga gruppstorlekar, mindre dokumentationsbörda och så vidare. Det är även på grund av detta som var sjätte lärare lämnar jobbet i förtid, inte enbart på grund av lönen även om den spelar en av huvudrollerna. En tredje sak som gör yrket mindre attraktivt är att vi är misstrodda av vår utbildningsminister och även vissa delar av allmänheten som läser spaltmetrar om en skola där barnen kan mindre och mindre.

När ni sitter vid förhandlingsbordet, glöm inte att det även är arbetsvillkoren som gör att många av oss lärare funderar på att byta bana. Ge er inte i förhandlingarna innan ni har sett till att vi får ta ett rejält kliv mot en skola där lärare verkligen ges möjlighet att göra det som de är utbildade för – att undervisa. En skola där man i första hand ägnar sig åt utbildning, inte dokumentation av densamma.

 

Annonser

14 thoughts on “Öppet brev till lärarfacken

 1. Fröken Envis skriver:

  Håller med!

 2. skoltango skriver:

  Gôtt så. En minst lika viktig fråga som lönen. Som jag ser det har lärarfacken chansen i denna förhandling att återuppbygga ett förtroende hos sina medlemmar. Sista chansen till och med!

 3. Professorn i skogen skriver:

  lärarfacken!! jag tror som ”skoltango” definitvt sista chansen att verkligen stå upp för de fåtal som fortfarande är medlemmar. KRAFTTAG NU!! Va inte så mesiga, och dansa efter arbetsgivarens pipa.. Strejka om så krävs… kräv minimiingångslöner på minst 26.000 kr Kom igen nu…. håller inte att gå ut o hota år efter år i avtalsrörelse gång på annan och ALLTID vika sig i slutändan!! Skärpning!!

  //en före detta medlem och före detta lärare!!

 4. Johan Runesson skriver:

  Lärarnas Riksförbund driver absolut båda dessa krav i avtalsrörelsen, se gärna: http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/larare-kraver-lonelyft(3264683).gm#disqus_thread

  Är lite osäker på systerförbundet då jag hört att tre saker är viktigast: lön, lön och lön… (sagt av ordförande för LF i Växjö)

  • Fröken facklig skriver:

   Lärarförbundet driver också båda frågorna i avtalsrörelsen.

   Klippt ur Lärarförbundets yrkande till SKL:
   ”Yrkandet innehåller krav om högre löneökningar till lärarna än till andra yrkesgrupper, att arbetsuppgifterna ska rymmas inom arbetstiden och att en del viktiga frågor om lärarnas vardagsvillkor regleras, exempelvis kring mentorskap, lärarlyftet och karriärutveckling. Enkelt uttryckt; lönerna måste upp, belastningen ned och villkor med anledning av de skolpolitiska reformerna måste tas om hand.”

   Men det som nämns mest utåt från båda förbunden är ändå LÖN! Det är återigen konstigt att inte alla förstår att vi som enad front, i ett fackförbund, skulle kunna få igenom fler och större krav. Motsättningarna i förbunden skadar mer än vad man som enskild medlem förstår.

   • Johan Runesson skriver:

    Det är inte för att påvisa ngn oenighet, utan bara att om man uttrycker sig på det sättet så talar man ganska tydligt om vad man fokuserar och inte fokuserar på. Men är det som du förtydligar så jag inte behövervara orolig, utan det endast var en liten lokal avvikelse.

   • Reine skriver:

    Eventuell oenighet mellan förbunden gentemot ag är såklart inte bra. Men förbunden har alltför olika ståndpunkter i principiellt viktiga frågor för att kunna slås samman. För oss i LR är det t ex en absolut självklarhet att endast organisera behöriga lärare medan systerförbundet gärna organiserar obehöriga. Att vara medlem i ett förbund som aktivt rekryterar obehöriga är för mig personligen otänkbart. Likaså att Lärarförbundet gärna

    Nåja, det är inte Lärarförbundets egna yrkande. Yrkandet är gemensamt för förbunden. Och bara för att det står något i yrkandet betyder inte det med automatik att man tänker driva frågan särskilt aktivt.

    När det gäller frågan om att slå ihop förbunden så ser jag det som helt uteslutet i nuläget. De principiella skillnaderna mellan förbunden är för stora. Exempelvis kan nämnas det som för mig personligen är en oöverstiglig skillnad. Lärarnas Riksförbund ser det som en absolut självklarhet att endast vilja företräda behöriga lärare medan Lärarförbundet gärna organiserar personer utan lärarexamen. Jag skulle aldrig kunna vara medlem i ett förbund som på det sättet ringaktar min utbildning och den kompetens som den innebär. Likaså frågan om att aktivt organisera rektorer och andra skolledare. Rektorerna är i första hand lojala med arbetsgivarsidan och inte med lärarna. Att vid eventuell konflikt med min rektor hamna i situationen att både jag och rektor ska företrädas av samma förbund där ibland rektorn har en framträdande facklig roll är för mig oacceptabelt.

    förbund som organiserar obehöriga är för mig personligen helt otänkbart

   • Reine skriver:

    Äh, det ska fan försöka skriva via telefonen. Därav det något ostrukturerade svaret ovan.

 5. furirflexibel skriver:

  Tack för era kommentarer!
  I mailet som gick till facken för att uppmärksamma det här inlägget lades, förutom brevet, till följande: Vi önskar er lycka till i avtalsrörelsen, det är nu eller aldrig för många lärare. Det finns inget alternativ till förbättrade villkor såväl arbetsmiljömässigt som lönemässigt.

 6. Professorn i skogen skriver:

  har varit lärare mellan 1991 – 2011 och sett många avtalsrörelser, med samma krav o budskap! MEN!!! har aldrig blivit nåt av med kraven eller givit resultat utan följt andra yrkens avtal…… så ja ja,,,,,, vad blir det för skillnad denna gång… båda facken är ju skämt! i dubbel bemärkelse…. dvs, gammalt och dåligt!

  • Fröken facklig skriver:

   Vi tror ju helt klart olika! Jag är av övertygelsen att utan fackförbund hade det varit ännu värre arbetsvillkor och sämre löneutveckling. Fackförbunden är viktiga för oss, sen håller jag med om att de är mesiga i vissa frågor men viktiga i det stora hela.
   Vill bara tillägga att någon förkortning på Lärarförbundet tillämpas inte.

 7. Toffs skriver:

  Tror att arbetssituationen på sikt är viktigare än att chockhöja lönen – även om jag förstår hur viktigt det är att få juste lön också. Men så är jag väl lite annars jag också. Jag vill jobba med undervisning, inte med administration. Som så många andra. Jag vill inte känna att jag måste ha kösystem för kidsen när de kommer och gråter över livets alla sorger eller är förbannade för nåt eller inte kommer till lektionerna eller vad det nu kan vara, bara för att jag måste sjunka ner i nåt jävla åtgärdsprogram som skrivs för skrivandets skull. Jag vill arbeta med eleverna, inte skriva skit om dem.

 8. Svaevaren skriver:

  Kul inlägg Fröken facklig, ”ännu värre arbetsvillkor..löneutveckling” angående att facket behövs. Tja, du kan ju jämföra med andra länder i te.x EU. Är det oerhört mycket sämre villkor för lärare i t.ex Finland, Tyskland, Frankrike än för det av sen många år fackligt starka Sverige??? Tillåt mig tvivla…

  • Reine skriver:

   Högre lärarlöner och bättre villkor i andra länder har nog till stor del sin förklaring i en annan värdering av läraryrket från samhället och politikerna där. I Sverige har politikerna och SKL som bekant en annan attityd än många av sina kollegor i europa. Och ja, utan fackens arbete hade det varit än värre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: