Det angår er

Man kanske kan tycka att det som händer inom skolan just nu bara angår oss lärare. Att det är vår strid att ta om vi vill ha bättre arbetsvillkor, högre lön och få behålla våra behörigheter att undervisa.

Ja, det angår oss lärare i allra högsta grad men det angår också nästan alla er andra.

Ni som är föräldrar, hur vill ni att era barns skolgång ska se ut? Tycker ni att det är en bra idé att era barn går i alltför stora klasser? Är det OK att det på många orter är totalt inköpsstopp redan i mars månad så att lärarna inte kan köpa aktuella läromedel eller ens suddgummin till era barn? Ska det lugnt accepteras att extra resurser som innan funnits i skolan plockas bort på grund av dålig ekonomi? Hur tror ni att en enda lärare ska kunna ge varenda barn, med olika förutsättningar och olika bakgrund, i en klass på 28 elever precis det hen behöver? Vill ni att era barns lärare ska ha tid att kunna trösta när ert barn har gjort sig illa eller har blivit retad eller vill ni att läraren i fråga med stressad blick säger något snällt i förbifarten och sedan rusar iväg till nästa lektion? Vilka minnen har ni av er egen skolgång? Vilka minnen vill ni att era barn ska ha om 20 eller 30 år? Är det värt att inte reagera och agera?

Ni som har barn i särskolan, det här angår er i allra högsta grad. 80 % av lärarna i särskolan kommer med den nya förordningen inte längre vara behöriga att undervisa era barn. Lärare som har utbildat sig specifikt för att kunna mycket om hur man får elever med just era barns funktionsnedsättningar att utvecklas på bästa sätt. Vi ska nu ersättas med speciallärare som har specialiseringen utvecklingsstörning alternativt på egen bekostnad utbilda oss till just detta trots att vi redan har många års utbildning för att göra det vi har som uppgift nu. Är det OK att just ditt barns lärare under dessa villkor ska ersättas av någon som kanske inte har vare sig erfarenheter eller kunskaper om vad ditt barn behöver?

Ni som är mor- och farföräldrar, hur vill ni att era barnbarn ska uppleva sin skolgång? Vilka kunskaper vill ni att de ska få tillägna sig?

Ni som är rektorer, sektorschefer eller har andra chefsbefattningar inom skolväsendet, jag vet att många av er också sitter som i en rävsax men finns det något ni kan göra för att förbättra villkoren för era lärare och deras elever? Ni vill väl ha en skola att vara stolta över? Är det OK att er personal går på knäna, får svårt att sova på nätterna och inte hinner med att göra det som de är ålagda för att resurserna och tiden inte finns?

Ni som studerar till lärare, tänk efter en gång till. Är det på det här sättet ni vill arbeta när ni är färdigutbildade? Eller vill ni försöka förbättra förutsättningarna så att ni ska kunna göra det fantastiska jobb ni önskar?

Ni som känner en lärare, ni som känner en skolelev och ni som har någon sorts tankar om skolan. Hur skolan ser ut och fungerar angår er. Vill ni hjälpa Sveriges elever till en god utveckling? Vill ni stötta oss lärare i kampen för drägliga arbetsvillkor där vi verkligen kan göra nytta för våra barn och ungdomar? Tror ni som vi att den svenska skolan idag är inne på fel spår? Vi lärare kan inte ta striden själva. Vi behöver hjälp av andra som vill åstadkomma en förändring.

Det här angår er.

Annonser

One thought on “Det angår er

  1. […] därför här. Share this:TwitterFacebookMerStumbleUponLinkedInRedditDiggSkriv utE-postLike this:GillaBli först […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: